Terapia prin Sport – JUDO ADAPTAT

Asociația DOWN București promovează Judo Adaptat ca terapie de recuperare fizică a persoanelor cu dizabilități, în special a persoanelor cu sindrom Down, pentru creșterea încrederii și stimei de sine, catalizator al integrării în societate.

Una dintre cele mai mari calități ale acestei arte marțiale adaptate persoanelor cu nevoi speciale este aceea că se concentrează pe învățare și formare, ca persoană fizică și psihică, dând un alt înțeles victoriei și idealului de combatere.

Judo adaptat acţionează asupra persoanei cu sindrom Down pe multiple planuri :

În judo adaptat, loviturile sunt interzise, iar dintre proceduri au fost păstrate doar cele lipsite de pericol fizic pentru sportivi. În competiții sunt punctate, la fel ca și în judo obișnuit, procedurile de proiectare și fixare care se finalizează prin waza-ri și ippon.

Sportivii ”Judoka Bears” au participat la competiții naționale și internaționale în Olanda, Anglia, Grecia, Suedia, Elveția, Finlanda și Portugalia, unde au obținut rezultate  deosebite. De asemenea a fost organizator al edițiilor 2017 și 2018 ale Open European Special Needs Judo Romania – Judoka Bears.

În 2019 a format echipa de judo adaptat ce a participat la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Abu Dhabi unde a obținut aur – prin Dan Ardelean, argint – prin Laurențiu Zelko și bronz – prin Ioana Ardelean, Denisa Simu si Andrei Butnaru.
Judo adaptat a fost introdus ca terapie, în Asociația DOWN București, în 2014, apoi prin implementarea proiectului ”Judoka Bears” condus de d-nul conf.dr.univ Laurențíu Bocioacă și sprijinul nemijlocit acordat de FTMB – Fundația pentru Tineret a Municipiului București, Clubului Sportiv Atack Team, UMF Carol Davila, Special Olympics Romania și mai apoi SNJU – Special Needs Judo Union, putem explica rezultatele obținute la toate aceste competiții.
Costul aproximatix al unei ședințe de grup de terapie prin judo adaptat de 90 min. este 21 euro (100 lei). Deplasarea și cazarea unui sportiv la o competiție europeană este în medie 500 euro. Aceastea, în prezent, sunt realizate exclusiv din donații și sponsorizări. Mulțumim celor care în mod dezinteresat și altruist ne ajutați ca aceste terapii să aibe loc, ca acești copii și tineri să aibe un viitor.