Terapia prin Sport – Gimnastică

Gimnastica la copii cu sindromul Down trebuie aplicată încă din primele luni de viață. Datorită hipotoniei musculare, aceștia prezintă adevărate probleme la mersul in patru labe și la statul în picioare mai târziu.
Hipotonia afectează copii cu sindromul Down în grade diferite. Cu toate ca în unele cazuri efectele se ameliorează, hipotonia persistă întreaga viață, determinând dificultăţi în deprindere anumitor abilităţi motorii. De exemplu, hipotonia musculaturii abdominale va face dificilă păstrarea echilibrului în poziție verticală. Pentru compensarea acestui lucru copilul are tendinţa de a se apleca înainte in cautarea unui sprijin. Laxitatea ligamentară, în mod particular, este mai pronunţată la articulaţia şoldului. În momentul în care sunt întinşi pe spate, picioarele acestor copii au tendinţa de a se poziţiona cu şoldurile flectate şi cu genunchii depărtaţi şi în acelaş timp flectaţi, iar în ortostatism se observă picior plat vlag bilateral. Această hiperlaxitate face ca articulaţiile să fie mai puțin stabile.
Pentru compensarea acestor dificultăți persoanele cu sindrom Down trebuie să urmeze întreaga viață un program de recuperare fizică ce va conține exerciții de gimnastică.
Beneficiile gimnasticii sunt
Aceasta terapie a fost implementată de Asociația DOWN București în martie 2010, în aer liber, în Parcul Tineretului, apoi de-a lungul anilor s-a dovedit a fi cea mai importantă componentă a terapiei prin sport.
Costul aproximatix al unei ședințe de grup de terapie prin gimnastică de 90 min. este 21 euro (100 lei) Aceasta, în prezent, este realizată exclusiv din donații și sponsorizări. Vă mulțumim celor care în mod dezinteresat și altruist ne ajutați ca aceste terapii să aibe loc, ca acești copii și tineri să aibe un viitor.