Terapia prin ÎNOT (HIDROKINETOTERAPIA)
Înotul este o terapie cu efecte extraordinare pentru corp și minte. Ca orice altă terapie, în bazin se folosesc tot felul de metode pentru a obține de la beneficiari progresele dorite. Recuperarea fizică prin înot nu este o noutate, iar aceștia fac mișcare din plăcere. Hidrokinetoterapia reprezintă baza recuperării medicale. Recuperarea fizică prin înot se referă atât la aspectul terapeutic cât și la cel profilactic: afecțiuni ale sistemului locomotor, respirator cât și ale aparatului cardio-vascular.
Terapia acvatică face referire la efectele sănătoase ale mișcării în apă, atât în prevenție și recuperare, cât și ca mijloc de recreere.
Terapia prin înot își evidențiază rolurile și efectele în numeroase situații precum:
- Corectarea deviațiilor coloanei vertebrale: cifoza, lordoza, scolioză, atonii;
- Stimularea aparatului locomotor atât la cei sănătoși, cât și la persoanele cu dizabilitați;
- Copiii astenici sau cu urme de rahitism;
- Tulburări de somn sau de alimentație: înotul reglează apetitul și îmbunătățește calitatea somnului;
- Tratarea asteniilor, anxietății sau depresiei;
- Profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni articulare și osoase;
- Creșterea imunității, inclusiv pe timp de iarnă. Chiar dacă vremea nu este favorabilă, înotul nu crește riscul de răceli la copii dacă aclimatizarea este realizată;
- Tulburări ale aparatului cardiovascular și respirator – înotul stimulează circulația sângelui și funcțiile inimii, ajută în drenarea limfatică și crește capacitatea pulmonară;
- Tulburări de creștere;
- Astm;
- Tulburări de atenție și hiperactivitate – efectele de calmare ale înotului se datorează atât consumului mare de energie, cât și mecanismelor antistres pe care le învățam în apă, învingerea temerilor, depășirea obstacolelor;
- Ameliorarea afecțiunilor articulare și creșterea mobilității diferitelor segmente ale corpului; În plan psihoemoțional înotul crește încrederea în sine și ajută în dobândirea unui management mai bun al stresului.
Aceasta terapie a fost implementată de Asociația DOWN București în martie 2014, la Bazinul de Înot al Facultății de Medicină Carol Davila din București, în parteneriat cu Clubul Sportiv “Atack Team”, care ne pune la dispoziție, accesul la toate facilitățile bazinului.
O serie de 3 proiecte finanțate de ING Bank prin programul “ADOPTA UN PROIECT” ne-au asigurat pentru o perioadă lungă de timp plata instructorilor necesari.
Proiect “DOWN IS SWIMMING UP”; Proiect “CANDID“; Proiect “SA CRESTEM MARI“
Costul aproximatix al unei ședințe de terapie prin inot (însumând cheltuielile directe și indirecte) este 8 euro (40 lei)/ per beneficiar. Aceasta, în prezent, este realizată exclusiv din donații și sponsorizări. Vă mulțumim celor care în mod dezinteresat și altruist ne ajutați ca aceste terapii să aibe loc, ca acești copii și tineri să aibe un viitor.