Terapia prin dans și mișcare

Este terapia cea mai populară, cu cel mai mare success între beneficiarii asociației, gradul de prezență fiind cel mai ridicat. Terapia prin dans și mișcare, este o formă de art-terapie, este o combinație între dans și psihoterapie și pleacă de la ideea că mișcarea poate influența starea psihică, fiind, în acest context, o formă de exprimare și comunicare menită să ajute individul să se dezvolte, să se vindece și să capete o stare generală de bine. Efectele se produc la nivel fizic, emoțional și mental.
Avantaje importante:
Cum se desfășoară o ședință
Totul trebuie să aibă loc sub îndrumarea unui instructor calificat. Ora începe cu încălzirea corpului prin exerciții specifice și pregătirea unui cadru confortabil. Apoi beneficiarii sunt conduși cu ajutorul muzicii să efectueze mișcări, întâi mai simple apoi din ce in ce mai complexe, intâi individuale apoi în perechi sau grup, catre un punct culminant, care în timp evoluează foarte mult. Apoi ritmul scade , cu un stretching musical prelungit. Durata unei sedințe este de 90 minute cu 2 pauze de 5 minute (pt hidratare)
Ce se obține în urma terapiei prin dans
Unul dintre principalele obiective ale acestei terapii este detensionarea. Beneficiarii vor învăța să diminueze și să stăpânească sentimentele negative și, de ce nu, chiar eliminarea lor. Din punct de vedere fizic, dansul menține beneficiarii în formă, tonifică musculature picioarelor, dezvoltă mobilitatea și este o modalitate plăcută de ardere a caloriilor. De pe urma ședințelor de dans beneficiază și sistemul respirator și cel circulator și ajută la îmbunătățirea echilibrului.
Terapia prin dans poate fi privită și ca un mijloc de autocunoaștere, reduce dificultățile de comunicare sau de exprimare, ajută la exteriorizarea sentimentelor. Atunci când se realizează în grup, participanții pot și ajung să interacționeze cu ușurință. Terapia prin dans și mișcare ajută o exprimare mai ușoară, mai ales dacă există dificultăți în a vorbi liber în fața unui grup.

“Ținuta și mișcarea corpului reprezintă indicatori sensibili și unici în determinarea stilului personal. Modul în care noi ne mișcăm le spune celor din jurul nostru, cel puțin la nivel subconștient, ce fel de persoane suntem și câte ceva despre starea noastră emoțională”

C. Norman Shealy
Relația dintre dans și muzică
Terapia prin dans şi meloterapia, aceste două forme terapeutice au o bază comună, respectiv muzica. După cum ştim încă din antichitate, dansul este însoţit de către muzică. Totodată, istoria ne prezintă, în ceea ce priveşte originea dansului, pe omul primitiv care şi-a văzut umbra mişcându-se pe stânca peşterii, astfel mişcându-se şi el, bucurându-se de „dansul” umbrei. De asemenea existau şi dansurile rituale ale vechilor triburi pentru invocarea ploii, dragostei sau fertilităţii, dar şi dansul eroilor mitici după obţinerea victoriei. Toate acestea exprimau emoţii precum bucurie, speranţe, victorie. Pe lângă acestea există şi forme de dans complet neînsoţite de muzică, dar acestea „pun la contribuţie” capul, cogniţia. Acest lucru nu înseamnă a fi unul rău, dimpotrivă.
Pentru beneficiarii noștri care nu sunt foarte prezenți, au fost foarte aerieni, pentru început au trebuit îndrumați spre terapie prin dans şi mişcare fără muzică, către mișcări de gimnastică, pentru ai determina să-şi simtă propriul corp mai bine, să şi-l conştientizeze. Abia după ce am observat că aceștia sunt mai prezenți, abia atunci am folosit alternativ muzica, cu o melodie care le place, pentru ai determina să fie mai conştienți în starea de veghe, atât cu muzică în jurul lor cât şi fără ea; prin intermediul muzicii, desigur, îi putem face conştienți şi de sfera lor afectivă, indispensabilă în evoluţia lor individuală.
In 2013 a fost implementat un proiect intern, denumit “I’m UP, not DOWN – Terapii Combinate” ce potențează rezultatele tuturor terapiilor prin intrepătrunderea acestora, prin menținerea unui grad ridicat de interes, atenție si concentrare, crescând accelerat gradul de recuperare a beneficiarilor, copii și tineri cu sindrom Down.
In prezent terapia prin dans și mișcare este realizată in cadrul CDASD , pe bază de contract, de un instructor renumit de dans În 2014 a fost implementat un proiect denumit “Prin Dans, Liber să fiu EU” finanțat inițial, prin concurs, de către Fundația pentru Comunitate, apoi a fost susținut în următorii ani prin mijloace interne.
În prezent, ședințele de terapie prin dans se realizează în spațiul pus la dispoziție, în mod generos, de către Fundația pentru Tineret a Municipiului București – FTMB
Costul aproximatix al unei ședințe de terapie prin dans (însumând cheltuielile directe și indirecte) este 40 euro (200 lei). Aceasta, în prezent, este realizată exclusiv din donații și sponsorizări. Vă mulțumim celor care în mod dezinteresat și altruist ne ajutați ca aceste terapii să aibe loc, ca acești copii și tineri să aibe un viitor.