TERAPIA OCUPAȚIONALĂ
Michael Proux, psiholog
- Abilităţi de motricitate fină şi/sau grosieră;
- Abilităţi vizual-motrice;
- Abilităţi oral-motorii;
- Abilităţi oral-motorii;
- Abilităţi de autonomie personală;
- Integrare senzorială;
- Abilităţi de planificare motorii etc.
Terapia prin învăţare
prin stimularea cognitivă a copilului/tânărului cu sindrom Down are o notă de specificitate, cu un parcurs diferit de dezvoltarea cognitivă şi învăţarea instrumentală a copilului obişnuit. Structurarea proceselor de cunoaştere la copilul /tanarul cu deficienţă mintală se referă la dobândirea instrumentelor de bază ale cunoaşterii (citit, scris, socotit) şi la formarea unor tehnici elementare de muncă intelectuală. E necesar ca activităţile desfăşurate în cadrul acestei arii să aibă un pronunţat caracter ludic, jocul fiind cea mai eficientă cale de stimulare cognitivă în cazul acestora.
Ludoterapia
este un instrument de comunicare adecvat pentru orice varsta. Jocul si joaca sunt de obicei considerate ca facând parte din contextul social sau individual in care traiesc beneficiarii. Terapeuții noștri profită de joc pentru a crea un canal de comunicare cu beneficiarii. Prin intermediul jocului aceștia exprimă sentimente, trăiri și emotii pe care de multe ori nu le pot verbaliza.
Ergoterapia
sau activitățile de tip lucrativ sunt un mijloc de exprimare, permițând copiilor/tinerilor cu sindrom Down să creeze în realitate ceea ce a văzut, trăit sau imaginat. Activitățile ergoterapeutice implică gândire, planificare, presupunere și alegere, pentru ca la finalul activității, persoana cu sindrom Down sa fie mândră că a creat o jucărie, un panou decorativ, sau un obiect util. Acest lucru le dă un sentiment revigorant și le conferă un simț al realizării și încrederii în sine, contribuind la structurarea statutului și rolului persoanei, recunoscute din punct de vedere social.