Hipoterapia

Hipoterapia sau călăritul terapeutic reprezintă folosirea mişcărilor calului ca un instrument terapeutic, adresat limitărilor funcţionale sau dizabilităţilor copiilor şi tinerilor cu sindrom Down. Calul devine astfel o parte a programului de recuperare, care doreşte să îmbunătăţească anumite deficienţe funcţionale ale persoanei cu sindrom Down. Hipoterapia aduce beneficii pe plan emoţional, al socializării, al posturii corpului, îmbunătăţind calitatea vieţii.
Tratamentul cu ajutorul calului, este unul dintre cele mai eficiente pentru imbunătățirea poziției, echilibrului, mobilității și funcțiunilor în toate cazurile de persoane cu disfuncții motorii. În hipoterapia clasică, calul influențează omul mai mult decât omul controlează calul.
Pentru persoana cu nevoi speciale, călăria este o experiență unică din o mulțime de puncte de vedere: fizic, relațional și afectiv, psihic, social, etc. Contactul cu un animal mare are un profund efect asupra persoanei; în afara unei legături emoționale, calul produce o mulțime de experiențe senzoriale.
Din perspectiva psihologicului, structura lecțiilor de călărie induce o stare controlată de disciplină. Beneficiarul este capabil de o mai bună organizare a propriei persoane, ritmul și comunicarea fiind consistente, în permanență relație, iar comportamentul devine mult mai hotărât, cu efecte imediate asupra imaginii și încrederii de sine. Dând comenzi calului, răspunsul acestuia este o permanentă recompensă instantanee. În plus, călăria oferă copiilor și tinerilor cu sindrom Down o sursă de putere, de a fi egal, avand posibilitatea să privească in jos la ceilalți și la tot ce-l înconjoară, deschizându-i-se astfel spații vizuale noi, inaccesibile altfel.
Aceasta terapie a fost implementată de Asociația DOWN București în octombrie 2014, la Ciorogârla, ca apoi prin proiectul “CANDID“ finanțat de ING Bank prin programul “ADOPTĂ UN PROIECT” în februarie 2015, cu ajutorul Asociației Sportive Shagya Romania, am reușit continuitatea acesteia.
Costul aproximatix al unei ședințe de hipoterapie (însumând cheltuielile directe și indirecte) este 10 euro (50 lei)/ per beneficiar, din care mai mult de jumătate reprezintă cheltuieli de transport. Aceasta, în prezent, este realizată exclusiv din donații și sponsorizări. Vă mulțumim celor care în mod dezinteresat și altruist ne ajutați ca aceste terapii să aibe loc, ca acești copii și tineri să aibe un viitor.