loader image

Proiecte

Proiect “I’m UP, not DOWN”

Realizat cu sprijinul Primăriei Sector 5 Bucuresti, prin DGASPC sector 5, are ca scop susţinerea funcţionării, amenajarea și dotarea Cabinetului de Abilităţi Sindrom Down ce are în componenţa sa săli pentru terapie ocupaţională, logopedie, recuperare prin sport si judo adaptat;

“O Imagine, O mie de cuvinte”,

Dezvoltarea capacităţilor şi a abilităţilor copiilor şi tinerilor cu sindrom Down, într-un mediu special amenajat, sa dezvolte noi abilități de comunicare folosind resursele media – fotografia, filmul, televiziunea, internetul, utilizând diverse unelte specifice ca telefonul, aparatul de fotografiat, camera video, calculatorul, softuri dedicate de editare foto și video, de transfer și prezentare.

“Şcoala Piticilor”

Serie de activităţi pentru copii cu sindrom Down sub 7 ani, cu rol de educare şi recreere, dezvoltare a abilitaţilor de interacţionare cu mediul înconjurător şi îmbunătăţirea interacţiunilor sociale. Preşcolarii noştri sunt pregătiţi şi se vor obişnui cu noţiuni elementare necesare la intrarea in instituţiile de învăţământ;

“Prin dans, liber să fiu eu”

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea procesului de dezvoltare şi integrare personală şi interpersonală a copiilor cu sindrom Down prin intermediul terapiei prin dans. Dată fiind strânsa legătură dintre corp şi minte, prin mişcări de dans, copii vor reuşi să îşi îmbunătăţească coordonarea, echilibrul, precizia mişcărilor, dar şi să scape de inhibiţii, să îşi exprime emoţiile şi sentimentele, să elibereze tensiunile interioare. Prin socializare, copii cu sindrom Down se vor simţi încurajaţi să se exteriorizeze, să scape de timiditate, să fie mai comunicativi, să îşi folosescă energia într-un mod plăcut şi util pentru viitor Peqntru a putea aplica aceasta forma de terapie trebuie sa existe un background puternic in domeniul dansului dar si al psihologiei. Aceasta terapie insumeaza mai multe componente :

1. Componenta
comportamentala

Dansul ca si forma educativa culturală te forteaza subtil sa iti îmbunătățești comportamentul, reducând stariile depresive, anxioase, deficienta de atentie, crescand tot o data stima de sine si increderea in propriile forte, oferindu-ti parghiile pentru un comportament adecvat acceptat de societate si grupurile sociale

2. Muzica si
sunetele

Muzica si sunetele sunt cele mai importante pentru stimularea creierului in reusita concentrării si ordonarii gandurilor care de cele mai multe ori sunt ravasite din neintelegerea intamplarilor rapide din viata de zi cu zi

3. Componenta ocupationala

Dansul fiind repetitiv in miscarile invatate si exersate intens, iti ofera rutina zilnica in a duce la nivel superior concentrarea, ajutand tinerii cu dizabilități sa se fie mai prezenți în alte forme de terapii precum Logopedia.

In alte ordine de ideii Terapia prin dans creeaza platforma tinerilor si copiilor cu dizabilități (sindrom Down) pentru un viitor independent. Increderea de sine si limbajul nonverbal ofera posibilitatea unei vieti echilibrate, independente în societate .

“VREAU SA FIU INFORMAT”

Proiect care constă în sesiuni de discuţii, periodice, la care participă voluntari, părinți, însoțitori, invitaţi, care are ca scop dezvoltarea și aprofundarea cunoştinţelor despre sindromul Down;

“21 martie - ZIUA MONDIALA A SINDROMULUI DOWN”

La nivel mondial, initiaţiva acestei manifestări a apărut in noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele acţiuni de amploare care au atras atenţia asupra importanţei întelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local in multe state. Toate acestea au dus in mod firesc la pornirea demersurilor de declarare oficiala a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie — ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN.
În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, în cadrul organizaţiilor ce au în componenţă persoane cu sindrom Down. Asociația DOWN București împreuna cu partenerii acesteia organizează, in fiecare an, pe 21 martie , “Ziua Mondială a Sindromului Down”. Scopul este de a crea o punte între societate şi persoanele cu sindrom Down şi familiile acestora. Obiectivul acestei manifestări este de a informa şi de a atrage atenţia societăţii şi autorităţilor asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranţei şi deschiderii faţă de incluziunea socială a persoanelor cu sindrom Down.
Asociația DOWN București se alătură Down Syndrome International (DSI) și promovează Campania Internațională care urmărește:
Perspective: Persoanele cu sindromul Down, în condiţii de egalitate cu ceilalţi membri ai comunităţii, trebuie să fie în măsură să se bucure ca şi aceştia, de drepturi depline şi egale, atât copii cât şi adulţii. Aceasta include posibilitatea de a participa pe deplin în viaţa comunităţilor din care fac parte.
Realitatea este că mulţi dintre noi afişează, în mod predominant, atitudini negative, aşteptări scăzute, discriminare şi excludere, ceeace duce la crearea de comunităţi în care copiii şi adulţii cu sindrom Down nu se pot integra , existând diferenţe , chiar conflictuale, cu colegii lor. Dar în cazul în care copiilor cu sindrom Down şi alte dizabilităţi le sunt oferite oportunităţi de a participa, alături de toţi copiii la activităţile cotidiene, creându-se un mediu de acceptare, respect şi prietenie întreaga comunitate are de câştigat. Nu numai asta, dar aceste mediu pregăteşte toţi copii de astăzi pentru viaţă, iar persoanele cu sindrom Down ajunse adulte să trăiască, să lucreze şi să participe la dezvoltarea comunităţii, cu încredere şi autonomie individuală, pe deplin incluse în societate, alături de prietenii şi colegii lor.

“Down is Swimming UP”

Organizarea antrenamentelor si Competiției anuale de înot “Down is Swimming UP” în parteneriat cu Clubul Sportiv “Atack Club” si “Special Olympics Romania” unde participă zeci de inotători cu sindrom Down din toată țara. Scopul proiectului este dezvoltarea si mentinerea conditiei fizice generale si de sanatate a copiilor si tinerilor cu sindrom Down.
Aceasta se va concretiza in consolidarea si tonifierea muschilor, imbunatatirea flexibilitatii miscarilor, imbunatatirea conditiei cardiovasculare, stimularea circulatiei sangelui, imbunatatirea tensiunii arteriale, reglarea respiratiei. Toate aceste beneficii vor fi atinse ca urmare a sedintelor de inot la care beneficiarii proiectului vor participa. In plus, acestea vor contribui la cresterea increderii in abilitatile personale fizice si a sentimentului de autonomie al copiilor cu sindrom Down, intr-un mediu favorabil socializarii.
Prin acest proiect, copii/tineri cu sindrom Down vor avea acces la sedinte terapeutice de inot, terapie necesara dezvoltarii lor, dar de care nu au parte din cauza resurselor financiare limitate ale parintilor si a costurilor ridicate pe care le implica acest sport. De asemenea, proiectul isi propune sa promoveze in randul copiilor si tinerilor cu sindrom Down un stil de viata sanatos si activ care sa preintampine multe dintre afectiunile fizice la care sunt predispusi.

“Împreună Prieteni”

Asociația DOWN București încă de la inființare s-a dedicat lucrului în comunitatea Bucuresti-Ilfov în rândul copiilor și tinerilor cu sindrom Down și a familiilor acestora. Ceea ce ne motivează este valorificarea potentialului copiilor cu sindrom Down care, contrar perceptiei generale, nu sunt lipsiti de abilitati si competente fizice. Lucrăm pentru asigurarea contextelor speciale de care acestia au nevoie pentru a se dezvolta armonios, pentru a invinge neajunsurile condiției genetice cu care s-au născut pentru ca astfel viața lor să capete sens și direcție. Dorim prin acest proiect să oferim copiilor cu sindrom Down ocazia de a putea participa într-un cadru profesionist organizat în care să desfașoare activități fizice și culturale.
Evenimentul se adreseaza copiilor cu nevoi speciale – sindrom Down din zona Bucuresti-Ilfov. Aceștia sunt invitati sa participe la eveniment (pe durata unei zile), in care sunt derulate mai multe competitii sportive (traseu aplicat, atletism, basket adaptat, fotbal adaptat, tir cu arcul înot, judo adaptat demonstrativ, gimnastica, dans etc). Evenimentul se deruleaza intr-un spatiu adecvat, invitand implicarea voluntarilor in organizare. Ulterior activităților sportive, urmeaza un program cultural centrat pe dans și socializare între participanți.

In perioada 2010 – 2018 Familia Galatanu impreuna cu Primaria din Baneasa- Giurgiu au fost gazdelele acestui eveniment annual.

Incepand cu 2018, FTMB – Fundația pentru Tineret a Municipiului București a devenit partener principal în susținerea și organizarea evenimentului anual “Împreună Prieteni”, care are ca scop reunirea persoanelor cu sindrom Down și a familiilor acestora în activități sportive și culturale;

“Judoka Bears”

Proiect in curs de derulare, cu sprijinul Primariei Sector 5, parteneriatul cu Fundația Special Olympics Romania, cu FTMB – Fundația pentru Tineret a Municipiului București si afilierea la Special Needs Judo Union (SNJU) au dus la obținerea de rezultate sportive deosebite – trofee, medalii și diplome – la evenimente sportive locale, regionale, naționale și internaționale.

Palmaresul internațional constă în: 18 medalii la Jocurile Europene de Vara Special Olympics Antwerp – Belgia, 7 medalii la Competiția Europeană “The XVIII Beverwijk G-Judo Tournament – 2016” – Olanda; 5 medalii la Competiția Europeană British Special Needs Open Championships 2016 – Anglia , 8 medalii la Competiția Europeană “The XIX Beverwijk G-Judo Tournament – 2017”- Olanda; 7 medalii la OESN Judo Stockholm – Suedia; 5 medalii la SN tournament Uster 2018 – Elveția; 6 medalii la Competiția Europeană “The XX Beverwijk G – Judo Tournament” 2018 – Olanda; 2 medalii la Competiția Europeană “Flower of Inclusion” – Grecia 2018; 2 medalii la Pajulahti Games – Finlanda; 2 medalii la “2019 World Championships for Athletes with Down Syndrome, Guimarães“ – Portugalia;

Cele mai importante rezultate au fost obținute la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics AbuDhabi – Emiratele Arabe Unite 2019 unde am obținut 5 medalii (1 aur, 1 argint si 3 de bronz) Importante sunt și rezultatele obținute la Open European Special Needs Judo Tournament – Romania organizat la București de Asociația DOWN București în septembrie 2017 și la Cluj Napoca in septembrie 2018 unde au participat echipe din 8 țări;

“CANTONAMENTE DE PREGATIRE”

Pentru diverse discipline sportive la Păltiniș, Eforie Nord și Valea Drăganului și tabere MTS;

“În căutarea lui Moș Crăciun”

Un proiect de suflet realizat în fiecare an cu ocazia sărbătorilor de iarnă, unde peste 100 de copii primesc cadouri, în mijocul unei serbări grandioase dominate de cântec și dans;

‘’In Cautarea lui Mos Craciun’’ este un proiect ce aduce oportunitati de dezvoltare a abilitatilor de socializare si a capacitatilor creative pentru beneficiarii Asociatiei DOWN Bucuresti si care rasplateste eforturile de participare la concursuri, proiecte si activitati socio-educative din timpul anului, prin pregatirea si desfasurarea unei serbari de Craciun in cadrul careia beneficiarii proiectului vor primi de la Mos Craciun cadouri si vor avea sansa de a interactiona cu alti copii al fel ca ei dar si cu grupuri de copii fara probleme.

Erasmus+ (Youth Exchange)

Începând cu 2014 ne-am implicat ca participanți și parteneri în proiecte europene Erasmus+ (Youth Exchange) în Norvegia, Olanda, Portugalia, Italia, Ungaria, Bulgaria și Polonia. Vastitatea temelor propuse, frumusetea locurilor vizitate, amploarea subiectelor puse in dezbatere au depasit cu mult asteptarile noastre, dar au reusit sa ne invete ce inseamna sa fim cetateni europeni

VOLUNTARIAT

Activitatea de voluntariat este activă încă din 2010, având parteneriate în acest sens cu școli pedagogice, universități și instituții de profil, iar din 2017 am colaborat și cu voluntari internaționali din Austria, Grecia, Turcia și Hong Kong, sosiți în urma parteneriatului cu Asociaţia AIESEC Bucureşti. Din prima clipa a existentei noastre ca asociatie am avut alaturi de noi voluntari ca au ajutat , sprijinit, mangaiat, linistit incurajat, indrumat pasii beneficiarilor nostril. Desi, prezenta lor putem sa o caracterizam ca efemera, clipele petrecute cu ei sunt de neuitat.
Activitatea de voluntariat se realizeaza pe baza de contract, respectand reglementarile legale, eliberandu-se adeverinte privind activitatea depusa. Doritorii vor trimite informatiile de baza: Nume și prenume; Forma de pregatire (elev, student, absolvent); Domeniul de activitate; E-mail; Telefon; Disponibilitate (zile, ore); Cum poate ajuta; Alte mentiuni – la adresa de E-mail: voluntariat@asociatiadown.ro