Misiune, Valori,
Strategie, Obiective
I. Asociaţia DOWN Bucureşti®
Este persoană juridică, română, de drept privat, de sine stătătoare, neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea fără scop patrimonial.

II. Misiune
Misiunea organizaţiei este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a copiilor, tinerilor şi adulţilor cu sindrom Down, pentru aceasta urmărindu-se următoarele obiective principale:
dezvoltarea, recuperarea, îngrijirea, supravegherea, asistenţa persoanei cu sindrom Down;
integrarea, promovarea şi inserţia în societate a persoanei cu sindrom Down
consilierea şi sprijinirea familiilor persoanelor cu sindrom Down
III. Membrii Asociației Down București
Asociaţia DOWN Bucureşti® este compusă din 3 membri fondatori (ce reprezintă şi Consiliul Director), 3 specialişti angajaţi, 33 membri susţinători, 34 beneficiari, voluntari.
0
Membri fondatori
0
specialişti angajaţi
0
membri susţinători
0
beneficiari
V. Direcțiile strategice de dezvoltare a Asociației DOWN București®
- Activitățile sociale ( terapii)
- Incluziunea
- Calitatea actului social
- Sustenabilitatea
- Imagine și comunicare
Pentru realizarea obiectivelor propuse, Asociaţia DOWN Bucureşti® pune în aplicare proiecte și se implică în diverse activităţi, având rol de organizator, partener ori participant.
VI. Asociația DOWN București® își propune următoarele obiective:
- Va institui centre educaționale pentru recuperarea copiilor și tinerilor născuți cu sindromul Down, va dezvolta activități cu caracter umanitar, de sprijin social, profesional și moral în favoarea copiilor și tinerilor cu sindromul Langdon Down, pentru integrarea lor deplină în societate.
- Să acorde îngrijire, supraveghere și să contribuie la dezvoltarea mentală și a personalității copiilor și tinerilor născuti cu sindromul Langdon Down.
- Să acorde sprijin, sfaturi și informații în mod direct persoanelor cu sindrom Langdon Down și familiilor acestora în vederea dezvoltării și educării copiilor și tinerilor cu sindrom Langdon Down.
- Să dezvolte și să susțină programe de educare și intervenție potrivit condițiilor specifice fiecărei persoane cu sindrom Down, pe termen scurt si lung, pentru educarea și orientarea copiilor și a tinerilor cu sindrom Langdon Down spre autogospodărire.
- Să se ocupe de supravegherea, instruirea și educarea copiilor cu sindrom Langdon Down în afara școlii, după terminarea programului școlar.
- Să participe activ la integrarea în comunitate și la lucru, la umanizarea condițiilor de viață ale tinerilor cu sindrom Langdon Down prin schimbarea mentalităților la nivel de individ și grup, prin dezvoltarea capacității de întelegere și a adaptabilității la situatii neprevăzute, prin sprijinirea constientă, reală și eficientă a celor defavorizați, urmărindu-se dezvoltarea respectului pentru om și eliminarea oricaror forme de discriminare față de tinerii născuți cu sindromul Langdon.
- Să participe activ la integrarea în comunitate și la lucru, la umanizarea condițiilor de viață ale tinerilor cu sindrom Langdon Down prin schimbarea mentalităților la nivel de individ și grup, prin dezvoltarea capacității de întelegere și a adaptabilității la situatii neprevăzute, prin sprijinirea constientă, reală și eficientă a celor defavorizați, urmărindu-se dezvoltarea respectului pentru om și eliminarea oricaror forme de discriminare față de tinerii născuți cu sindromul Langdon.
- Să cultive respectul și responsabilitatea față de sine și față de ceilalți ale copiilor și tinerilor cu sindrom Langdon Down, se va ocupa de activități culturale și sportive specifice copiilor și tinerilor cu sindrom Down, se va ocupa de activități extrascolare: întâlniri cu copii și tineri cu sindrom Down din alte regiuni din țară și din străinatate, tabere și excursii școlare.
- Va acorda asistență pentru ca identitatea noilor născuți sau a copiilor cu sindrom Down abandonați în spitale să fie restabilită cât mai rapid. Va lua legătura cu centrele de plasament și va depune toate eforturile pentru integrarea acestor copii în familii normale, dispuse să le asigure educația și condițiile necesare dezvoltării psihice a acestor copii.
- Va promova întelegerea sindromului Down, explicând biologia acestuia și consecințele ei
- Va reprezenta interesele persoanelor cu sindrom Down, ale familiilor, specialiștilor și organizațiilor implicate în îngrijirea copiilor și a tinerilor cu sindrom Down.
- Va avea schimburi educative cu alte asociații interne și internaționale care urmăresc scopuri și obiective similare, va coopera cu alte organizații de profil în vederea impărțirii responsabilităților în cadrul unor proiecte comune, va promova activități ce pot conduce la afilierea ASOCIAȚIEI DOWN BUCUREȘTI® la organisme interne și internaționale similare, la nivel internațional. În acest scop, ASOCIAȚIA DOWN BUCUREȘTI® își va deschide propriul web-site și va comunica cu acestea.
- Va crea un centru media, care va culege informații digitale, le va centraliza, edita și publica în cadrul unui proiect INFO ”DOWN PLUS” sub formă digitală pe web, pe platforme sociale, media scrisa si tv, prin promovare directă de tipărituri, albume, suport optic sau volatil a imaginii, activităților și vieții persoanei cu sindrom Down.
- Va asigura protecție medicală copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
- Va face abonamente la publicațiile legate de dezvoltarea psihică și fizică, practici școlare specifice copiilor cu sindrom Down, publicații medicale în domeniul sindrom Down, cercetări științifice în domeniu și orice alte materiale utile atât în centrele educaționale cât și în familia copilului cu sindrom Down.
- Va organiza și va participa la conferințele și congresele interne și internaționale pentru sindromul Down.
- Va organiza diverse întruniri, facându-se demersuri pe lânga firme de renume din țară și din străinătate, pe lânga persoane cu situație materială excepțională, în vederea sprijinirii și asigurării sustenabilității ASOCIAȚIEI DOWN BUCUREȘTI® în realizarea obiectivelor propuse, cu respectarea și în limitele normativelor legale in vigoare.
- Va desfășura activități pentru obținerea și direcționarea asistenței medicale și consultanței interne și internaționale de specialitate, precum și a finanțărilor necesare realizării obiectivelor conforme Statutului, punerea la dispoziția celor interesați a datelor informative de specialitate, a unor lucrări de sinteză, studii de documentare ce trateaza subiecte specifice.
- Va constitui echipe de teren, care vor vizita familiile cu copii cu sindrom Down în vederea permanentizării legăturilor dintre acestea și centrele educaționale.
Pentru realizarea acestor obiective, ASOCIAȚIA DOWN BUCUREȘTI® va colabora cu Autoritatea Națională pentru Persoane cu Handicap, cu Direcția pentru Protecția Copilului din cadrul Primăriilor, cu Direcția Generală de Muncă și Protecție Socială, cu Laboratorul de Sănătate Mintală București, cu Administrația publică locală, precum și cu alte organizații ale statului care au drept scop ocrotirea persoanelor cu dizabilități.