loader image

Open Special Needs Judo Tournament Bucharest Romania

Bucuresti, 3 septembrie 2017, ora 10:00, Centrul Sportiv Apollo, Bd. Energeticienilor nr. 5

Asociatia DOWN Bucuresti impreuna cu partenerii sai: Special Needs Judo Union, Federatia Romana de Judo, Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, Academia Olimpica Romana Filiala Bucuresti, Asociatia Angels Down si Asociatia Mihai a organizat prima competitie internationala de judo adaptat din Romania, dedicata persoanelor cu dizabilitati. S-au inscris 72 participanti din 6 tari: Olanda, Elvetia, Suedia, Croatia, Irlanda si Romania care au fost grupati in urma evaluarii (divisioning) in functie de varsta, sex in 17 grupe aferente celor 5 nivele de dizabilitate, conform regulamentului SNJU.

Procesul de stabilire a grupelor, aducerea, instalarea si operarea software-ului necesar desfasurarii competitiei ii apartin d-nului Tycho van der Werff – SNJF, cavaler al Regatului Olandei.

Cei 13 arbitrii care au asigurat buna desfasurare a competitiei au fost din Irlanda, Olanda, Grecia, Bulgaria Germania si Romania. Conducatorul acestora a fost d-nul James Mulroy din Irlanda, vicepresedinte SNJU. Din Romania au participat Stoicut Ionel, Coman Doina, Cincan George, Rumega Dorel si Isachi Ionela care au dat dovada de profesionalism, impartialitate si s-au remarcat prin compasiunea aratata concurentilor.

Reprezentantii Romaniei au obtinut la aceasta competitie 4 medalii de aur, 6 medalii de argint si 27 de bronz. Judoka Bears au obtinut o medalie de aur prin Mihai Neagu, 2 medalii de argint prin Dan Ardelean si Laurentiu Zelko si 4 medalii de bronz prin Ioana Ardeleanu, Nicolae Nica, Serban Nicolescu si Nicolae Stefanescu.

Pentru spectatori intrarea a fost libera. Protectia medicala a fost asigurata de Ambulanta BGS. Toti participantii au primit tricouri, apa si pachet cu mancare. Suprafata de lupta (tatami) a fost asigurata de FRJ.

Pentru antrenorii si arbitrii doritori sa cunoasca si sa lucreze cu sportivi cu dizabilitati a fost organizat un seminar condus de specialisti SNJU, sambata 2 septembrie ora 14:00, la sala de conferinte Monte Carlo din cadrul RIN GRAND HOTEL****. Lector: d-nul Tycho van der Werff – SNJF – Subiect: Judo si Creierul; Lector: d-nul James Mulroy din Irlanda, vicepresedinte SNJU – Subiect: Arbitrajul Specific in Judo Adaptat. Participanti: peste 50 antrenori, arbitrii si din Bucuresti, Cluj Napoca, Suceava, Botosani, Rm. Valcea, Buzau, Medgidia etc. interesati in Judo Adaptat.

Scopul principal al acestei competitii a fost acela de a sensibiliza societatea romaneasca la problematica persoanelor cu dizabilitati, de integrare a acestora atat pe plan national cat si european, de rupere a barierelor discriminatorii din sportul romanesc si de a promova folosirea sportului in general, si judo-ului in special, ca terapie de recuperare a persoanelor cu dizabilitati, de crestere a respectului de sine si de raspandire a acestor informatii in mediul specific.